Theranos – Elizabeth Holmes I.

Az ígéret

Ha sikerült volna, minden bizonnyal egy új korszak kezdetét jelentette volna -talán csak kis túlzással-, az emberiségnek, de legalábbis az egészségügynek a Theranos terméke, a vércsepp analízis. Képzeljük csak el, hogy akár otthon, csupán egy csepp vérből komplett vérképet kaphatunk, de az orvos is szinte azonnal kézhez kaphatta volna az eredményt, adott esetben értékes időt spórolva meg.

Ezt ígérte az Elizabeth Holmes alapította Theranos (Therapy/Diagnosis) startup, amibe a kezdetekben ömlött a pénz. A cég fénykorában 9 milliárd dollárt ért. Ennek a tündöklésnek vetett véget egy oknyomozó újságíró, aki számos visszásságra talált. Így például kiderült, hogy a vérkép elemzéseket nem a Theranos által fejlesztett, hanem az általánosan elterjedt, külső cégek által gyártott gépeken végezték el, illetve kiadtak olyan téves elemzéseket is, amelyeket viszont az Edisonnak keresztelt saját fejlesztésű készülékkel végeztek. Ezek a téves eredmények akár emberéletekbe is kerülhettek.

A probléma

A probléma ezzel a módszerrel többek között az, hogy egyetlen csepp vért jelenleg nem tudunk több teszthez felhasználni. Az alkalmazott hígítás pedig téves eredményekhez vezet. Azok az orvosok, és többek között Holmes tanára is, akik ismerték a koncepciót meglehetősen kétkedve fogadták a Theranos által publikált eredményeket. Valós kutatási anyagokat azonban alig láttak, hiszen a cég mindig üzleti titokra hivatkozva tagadta meg azok publikálását.

Az üzletasszony

Holmes 19 évesen otthagyta az egyetemet, hogy a vércsepp analízisnek szentelje idejét. Szinte hihetetlen módon megnyerte magának a befektetők krémjét, az igazgatótanácsban pedig amerikai államférfiak és neves CEO-k ültek. Holmes pedig minden idők legfiatalabb és legsikeresebb CEO-ja lett, akinek Steve Jobs, az Apple vezére volt a példaképe.

Imádata Steve Jobs iránt nyilvánvaló, ha összehasonlítjuk őket: elmaradhatatlan a fekete garbó, sőt még a manírok is hasonlóak. Vezetési stílusában is Steve Jobs jelenik meg, jóllehet bizonyos értelemben egy kegyetlenebb változata.
Állítólag hogy komolyabban vegyék, valahányszor nyilatkozott, elmélyítette a hangját.
A sok kritika ellenére szinte biztos, hogy egy valami nem mondható el róla, nevezetesen, hogy ne hitt volna abban, hogy ha elég időt kap, akkor leszállítja a technológiát…

Akit részletesebben érdekel a történet, az itt talál olvasnivalót.

A számtábla

Elizabeth Holmes
1984.02.03 – Elizabeth Holmes

Kimondottan nőies kisugárzású ember (kevés 1-es, sok 2-es, és van 4-es), aki finom manipulációval sok mindent elérhet. Tehetséges (7-8-99) és kellő hajtóerővel rendelkezik, hogy ezt a tehetséget mozgásba lendítse (11-222-33). Mivel a tehetség mozgásba lendítése során a 4-5-6 oszlop kerül terhelésre, annak gyengesége esetén az anyagi dolgokhoz való ragaszkodás erősödik, ahogy az ember viselkedése által egyre inkább megerősíti, „kitermeli” a hiányzó számokat, hogy a dinamika működhessen. Ha ez nem történik meg, akkor a tehetség mozgásba lendítése általában ott bukik meg, hogy nincs kellően megágyazva az anyagi sík/gondolkodás.

Műszaki érdeklődését a 33 jelzi. 5-ös szám hiánya esetén a született ötletek általában nem állnak a realitás talaján, ehhez hasonló számok esetén pl. egy sci-fi írót lehet elképzelni, akinek meg van a műszaki és tudományos érdeklődése, azonban a megálmodott ötletei még sokáig váratnak magukra a megvalósítással.

Céltudatos (11-4-7) és kellően hisz a sikerében (11-99, hiányzó 5-ös szám). Alapvetően távol áll tőle a gonoszság és az uralomvágy (nincs 6-os szám). Fontos számára a család (222-8), veleszületett empátiája van, de nem túl erős.

Mégis mi magyarázhatja, hogy a Theranos cég így kisiklott Elizabeth Holmes alatt? Erre keressük a választ a következő bejegyzésben.

2 thoughts on “Theranos – Elizabeth Holmes I.

  1. Magyarázhatja esetleg a 7-6 konverzió, ami mutatja az energiavesztést, és a ragaszkodást az állandósághoz?
    Várom a folytatást üdv.V

Leave a Reply