George RR Martin

Bevezető

Aki esetleg nem tud róla, George RR Martin az írója a Trónok harca nemzetközileg is hatalmas sikert befutott fantasy könyvsorozatnak, mely később az HBO jóvoltából a képernyők előtt is látható volt.

Mielőtt bármi mást írnék, előre kell bocsátanom, hogy nem olvastam, és az első évadot (talán még a második egy részét is) kivéve nem is néztem a Trónok harca sorozatot. Igyekeztem azonban a lehető legtöbb forrásból felkészülni, hogy viszonylag tiszta kép alakuljon ki bennem.

Aki követi az események nyilván tudja, hogy a könyvsorozat utolsó darabjai nagyon nehezen íródnak, a tv sorozat utolsó évada pedig a modern sorozatgyártás legnagyobb gyalázataként vonult be a történelembe. Szakértők szerint csoda, hogy egyáltalán sikerült bármiféle lezárást is adni a nézőknek egy évad alatt, hiszen annyi történet és szál futott egyszerre, hogy azokat megnyugtatóan lezárni pár részben lehetetlen (bár ebben a két producer is közrejátszott, mikor nem vállaltak több évadot). És a könyvek még több mellékszállal rendelkeznek.

Könyvek a könyvben

Így jellemezhetnénk a legjobban Martin saját szavaival a Trónok harcát, és innen ered a problémája is, hogy lezárja a sorozatot. Egyszerre annyi szálat és karaktert mozgat, hogy mindet egybefűzni szinte lehetetlen vállalkozás. Kiváltképp mert Martin azon írók táborát szaporítja, akiket „szabad íróknak” nevezünk. Azaz arra haladnak, amerre épp az ihlet viszi őket, többnyire terv nélkül. És bár nyilván van valami terv arra vonatkozóan, hogy majd merre halad a történet, valójában mindig az aktuális történések a fontosak, és a történet egésze nem halad a konklúzió felé. Minden szál mozog ugyan, de külön-külön és egyben sem mozdítják előre azt a hatalmas létesítményt amivé a regényfolyam dagadt. A történetben van ugyan kohézió, de egy végtelenül elnyújtott tésztára emlékeztet, amit nehéz már egybe gyúrni. Hogy sikerülni fog-e neki, nem tudhatjuk, de reméljük igen.

A számtábla

1948.09.20 – George RR Martin

Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen történetet, lehessen alkotni? Kell egyfajta kifejezési vágy, ami jelen esetben a 33. Kell a féktelen képzelet, amit az 5-ös szám hiánya ad. Kell megfelelő belső energia, hogy mindennek hajtóereje legyen, ez a 22. Kell az alkotói véna (6), de amire Martinnak ezeken felül nagy szüksége van, az a 999, azaz egy hatalmas könyvtár, a memória. Ennyi szereplőt és történetet észben tartani (még ha jegyzetei vannak róluk, akkor sem) nem könnyű feladat. Valójában azonban a 999 többet jelent mint kiváló memóriát. Megfelelő számú belső energia mellett kimondottan erős pszichikus energiákat, már-már látnoki képességeket ad.

999

Miért van ez így? Akinek a számtáblán 999 van, az tulajdonképpen a Mindenség harmóniájára vonatkozó tudással (a Mindenség működési elvének belső tudásával) született meg, így megfelelő mennyiségű energetikai érzékenység mellett (2) képes ebből a hatalmas belső könyvtárból az információk lehívására. Kellő energetikai érzékenység nélkül a dolog úgy működik, hogy az illető a legapróbb emlékéből von le következtetést a jövőre vonatkozóan. Mindkét esetben fennáll a tévedés lehetősége, de míg utóbbi esetben leginkább egy nagyon megalapozott tippről beszélünk, addig előző esetben az információ a Mindenség működési elvének tudásából származik. Lehet, hogy időben és térben nem pontos, de valószínűsíthetően bekövetkezik az, amiről egy ilyen ember beszél. Nyilván ezt a képességet ápolni kell, különben nem fejlődik ki.

Az írás szempontjából ez a képesség azt jelenti, hogy az események és karakterek valóban egy kozmikus harmónia (rendszer) részét képzik, nem szimplán csak a képzelet szüleményei, hanem ennek a jól körül írt rendszernek a törvényszerűségei szerint működnek. A karakterek és a világ ezért annyire élethű.

Belső dinamika

A 33-6-999 kétélű fegyver. Martin akkor működik regényírás szempontjából a legjobban, mikor a földi teremtő erőt képes munkára fogni, átalakítani égi áldássá, miközben belső energia szabadul fel (azaz eltűnik a 6, megjelenik egy 7, és két darab 2-es). A hírnév beköszöntével és egyéb nyilvános elfoglaltságai miatt ez a transzformáció nem működött, Martin nehezen mozdult, ezt maga is megerősítette. Míg a sorozat futott, szinte képtelen volt írni, pedig véleménye szerint a TV sorozat fel kellett volna gyorsítsa az írást. De a lecsökkent belső energia és a 3-6-9 tehetetlensége már azt eredményezte, hogy képtelen volt arra az alkotói folyamatra, mely egy ekkora regény befejezéséhez kellene.

Zárszó

Felmerülhet a kérdés, hogy van-e hasonlóság Tolkien és Martin között, hiszen mindketten egy élő, történelemmel gazdagon kitalált világot alkottak. A válasz természetesen, hogy igen és nem – nagyon sok a hasonlóság, mind kiemelt számokban, mind pedig a számtábla esetén, de van különbözőség is. Érdekességképpen, a két számtábla hasonlósága több mint 90%.

2 thoughts on “George RR Martin

  1. Szia Ádám!
    Nem olvastam, nem láttam, de pótolni fogom, mert felkeltetted az érdeklődésemet. Nagyon jó kis elemzés, örömmel olvastam
    Üdv.V.

    1. Köszi Valery! Nekem a sorozat túl tömény volt, nem bírom mikor végtelenül nyújtják a feszkót és gyakorlatilag nincs feloldozás. De el kell ismerni, amit láttam belőle az alapján elég jó!

Leave a Reply