Syd Mead

Syd Mead

Bevezető

Ez egy talán szokatlanul rövid elemzés, azonban a számtábla mellé téve az alább olvasható két Syd Mead idézet annyira ütős és magáért beszélő, hogy úgy éreztem szinte semmilyen megjegyzést nem kell melléjük fűznöm.

„Számomra a science fiction a valóság, csupán a megvalósulása előtt.”

Syd Mead híres látvány-és formatervező, „vizuális futurológus” volt, akinek megannyi film látványvilágát köszönhetjük. Ezek akkora kulturális hatással voltak, hogy egész generációkat ihlettek meg szinte minden szakmában, túl a vizuális művészet határain. Olyan filmek képi világán dolgozott mint az eredeti Star Trek, a Szárnyas Fejvadász, az Alien, vagy éppen a Tron. Ezeken kívül még számos más film köszönheti neki a látványvilágát.

A számtábla

„A képzelet az ismeretek újrarendezése egy másik formába.”

Syd Mead
Syd Mead – 1933.07.18

A számtáblát meghatározó 33333 a fenti idézettel összhangban az átvitel elvét testesíti meg nagy hatásfokkal. Ez az információ egyik állapotból a másikba történő átvitelét (vagy felhasználását) jelenti, ahogy Mead is a képzeletet definiálta.

Ennyi szám hajlamos lehet azt az oszlopot, sort és átlót a maga céljaira elvonni, amelyekben szerepel. Így az 1-2-3 oszlop, 3-5-7 átló és 3-6-9 sor, elveszítheti önálló értelmét, és csak a 3-asok tekintetében értelmezhető. Így pl. az 5-ös szám nem mint általános intuíció vagy logika értelmezhető, hanem csak mint intuíció illetve logika a tudományos érdeklődés tekintetében. Profánabb példával élve, lehetséges, hogy egy ilyen ember a mindennapokban egyáltalán nem logikus (5), azonban amint az érdeklődésére kerül a sor, hihetetlen dolgokra képes.

Küldetése: A magával hozott kiapadhatatlan (0) kíváncsiságot (3) felhasználva (3) folyamatos (2) intuitív (5) csatornaként funkcionálni.

Leave a Reply